MARKTVISIE

Waarom u (bij Ostrica) niet bang hoeft te zijn voor inflatie en rentestijging

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

Alhoewel we op het moment van schrijven van deze update nog middenin de lockdowns zitten, zijn de financiële markten alweer vol bezig met het weer open gaan van de maatschappij en het herstel van de wereldeconomie. Wij hebben vele updates besteed aan de value portefeuille die wij in het tweede deel van 2020 hebben samengesteld en nu tot mooie rendementen leidt (zie tweede deel van deze update). 

Dit geloof in economisch herstel heeft nog meer gevolgen voor de financiële markten waaronder voor de wereldwijde (lange) rente, met name in de Verenigde Staten. Door de betere economische vooruitzichten stijgen grondstofprijzen fors waardoor de angst voor inflatie toeneemt. 

Het zal u dus vast niet zijn ontgaan dat na jaren van rentedalingen, de lange rente in Europa en de VS weer behoorlijk aan het stijgen is. De Amerikaanse 10-jaars rente is alleen dit jaar al meer dan 0,5% gestegen en in Europa noteren steeds meer landen een positieve 10-jaars rente, waar dat kortgeleden nog negatief was. Goed voor pensioenfondsen, banken en verzekeraars horen wij u zeggen. Zeker waar, maar slecht voor (langlopende) obligaties die uiteraard in koers dalen als de rente stijgt.

Ostrica heeft zich, zoals aangegeven, aan de aandelenkant sinds Q4 2020 aangepast aan dit herstel van de economieën en heeft ook aan de obligatiekant maatregelen genomen om de vermogens van onze cliënten niet aan het risico van rentestijgingen bloot te stellen. 

Allereerst beleggen wij natuurlijk in meerdere obligatiecategorieën waaronder staatsleningen, bedrijfsleningen en high yield obligaties van bedrijven uit ontwikkelde en opkomende landen. Dit doen wij omdat spreiding al een effectieve stap is om minder afhankelijk te worden van geconcentreerde risico’s zoals bijvoorbeeld rentestijging in de VS en Europa. Staatsleningen zijn doorgaans veiliger maar reageren fel op renteveranderingen terwijl bedrijfsleningen ook op andere risicofactoren reageren waaronder op faillisementsrisico’s. 

Door onze obligaties tevens actief te beschermen tegen rentestijgingen wordt de koersdaling van de obligaties (meer dan) gecompenseerd voor koersverlies en kunnen wij zelfs bescheiden winsten realiseren. Bijgesloten grafiek geeft u inzicht hoe de koersontwikkeling van de Ostrica fondsen met deze bescherming zich verhoudt tot onbeschermde obligaties. 

Eenzelfde beeld zien we bij de Amerikaanse overheidsleningen versus de Ostrica fondsen:

En in de high yield obligaties:

U ziet aan de grafiek dat we deze bescherming vanaf het derde kwartaal van 2020 al hadden ingenomen maar dat de rente pas serieus is gaan stijgen sinds 2021. Hierdoor is ook duidelijk zichtbaar dat wij tot en met einde 2020 achterliepen op de markt maar deze achterstand in hele korte tijd is omgeslagen naar een behoorlijke outperformance. Toch is dit niet het expliciete doel, Ostrica neemt deze posities in om het vermogen van onze cliënten te beschermen tegen grote risico’s. Of dit nu op de aandelen, valuta of rentemarkt is, maakt ons niet uit. 

En hoe gaat het nu met de aandelenportefeuille? 

We hebben in de recente updates veel geschreven over de value portefeuille en de verwachtingen hiervan. In onderstaande grafiek kunt u zien dat we sinds de portefeuille is ingericht en we in oktober november de bescherming eraf gehaald hebben inmiddels behoorlijk afstand aan het nemen zijn van de verschillende indices. 

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »