MARKTVISIE

Timen van afbouw Centrale Banken is Risicovol beleggen

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

De regen buiten laat zien dat de zomer langzaamaan het einde nadert. Dat betekent dat de economie in het algemeen en de financiële markten in het bijzonder, zich op maken voor de laatste maanden van het jaar 2017. Begin september gaan op de beurzen de handelaren en beleggers weer vol van start. Sommige onderzoeken tonen aan dat de beurswijsheid ‘Go away in may, but remember to be back in september’ vaak op gaat. Kortom: er liggen volgens dit gezegd hogere koersen voor uw vermogen te wachten. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Want tegenover die opwaartse kracht staan natuurlijk risico’s. 

Belangrijk neerwaarts risico is het beleid van de Centrale Banken in de VS, Eurozone en Japan. Die hebben de laatste jaren onwaarschijnlijke hoeveelheden geld gebruikt om beleggingen op te kopen. Zowel veilig geachte staatsleningen als bedrijfsleningen. De Bank of Japan ging zelfs nog verder. Die koopt ook aandelen op de beurs. Het hoeft geen betoog dat deze honderden miljarden bij elkaar opgeteld, voor veel vraag en stijgende koersen hebben gezorgd. De afbouw van die vraag zal dan ook gevolgen hebben voor alles en iedereen die belegt in staatsleningen, bedrijfsobligaties en aandelen. In het verleden is gebleken dat dit tot dalingen kan leiden.

Om die dalingsschok niet te groot of zelfs oncontroleerbaar te laten worden, proberen de topman van de Europese Centrale bank, de Amerikaanse Fed-voorzitter Yellen en hun Japanse evenknie Haruki Kuroda de beleggers voor te bereiden middels hints en opmerkingen. Met deze schijnbewegingen leren ze hoe beleggers reageren. Dat kán helpen bij het beter voorspellen van de marktreacties en dus de gevolgen voor de beleggingen in uw vermogen.

Toch kan dit voor schijnveiligheid zorgen. Want schijnbeweging voorafgaand aan het einde van de financiële steun of niet, ooit zullen de honderden miljarden weer uit de markt teruggetrokken worden. De wijze van mentaal voorbereiden doet daar niets aan af. Beter is het daarom een rekensom en kansberekening te maken; de komende jaren stappen de Centrale Banken in de VS, Japan en de Eurozone waarschijnlijk uit de markt. Heel erg kort door de bocht betekent dat het volgende: van alle opgetelde koersen moet de bijdrage van de Centrale Banken afgetrokken worden. Het hoeft geen betoog dat analisten, experts en beleggers zich dan de vraag zullen stellen: Zijn de koersen mét de honderden miljarden van de Centrale Banken nog wel juist als die zelfde Centrale Banken die miljarden terug gaan trekken ?

Het is dan ook zaak om als belegger geen zand in de ogen te laten strooien door analisten die door goede timing nog een laatste beetje rendement uit de beleggingen willen persen. Beter is het om er vanuit te gaan dat tussen nu en een moment in de tijd, minder geld de financiële markten in zal vloeien. Als u dáár van uit gaat en uw vermogen daar tegen laat beschermen, maken de woorden van de Europeaan Mario Draghi, de Amerikaanse Janet Yellen of Haruki Kuroda in Japan niet zo veel uit.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van beschermd beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een e-mail met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »