ACHTER DE SCHERMEN

Stabiliteit in een instabiele wereld

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail
Afgelopen week waren de financiële markten opnieuw in de ban van de economische crisis in Turkije. Door een combinatie van politieke en economische onzekerheid is de waarde van de Turkse lira hard onderuit gegaan. Sinds het begin van dit jaar heeft de munt zelfs meer dan 40% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De laatste dagen lijkt de lira weer wat te stabiliseren, maar daarmee zijn de zorgen van beleggers over Turkije nog niet verdwenen. In de onderstaande grafiek (rood) ziet u de wisselkoers van de Turkse lira ten opzichte van de dollar.

Turkse bedrijven hebben naar verhouding veel schulden in vreemde valuta, zoals de euro en de dollar, met als gevolg dat de effectieve schuldenlast omgerekend naar de eigen munteenheid toeneemt. Daar komt bij dat het land een tekort van 5% op de betalingsbalans heeft, waardoor ze kwetsbaar is voor een situatie waarin buitenlandse investeerders op grote schaal hun geld weghalen. Toch is het belangrijk om de situatie te relativeren, omdat veel van deze problemen in Turkije al veel langer aan de orde zijn.

Crisis voor opkomende markten?

Turkije lijkt het eerste slachtoffer te worden van de sterke dollar en een vlucht van kapitaal terug naar de Verenigde Staten. Voeg daar de dreiging van een handelsoorlog en de verslechterde diplomatieke betrekkingen tussen beide landen aan toe en u zult begrijpen dat buitenlandse beleggers momenteel minder enthousiast zijn om geld uit te lenen aan Turkije.

Turkije lijkt het eerste slachtoffer te worden van de sterke dollar en een vlucht van kapitaal terug naar de Verenigde Staten.

Toch is de kans dat deze crisis zich verder zal verspreiden naar andere opkomende markten niet zo groot. Anders dan in de crisis van de jaren ’90 zijn veel opkomende economieën vandaag de dag beter bestand tegen een schok. De meeste Aziatische exportlanden hebben veel minder schulden in vreemde valuta en beschikken inmiddels over substantiële valutareserves.

De twee landen die er duidelijk het zwakste voor staan zijn Turkije en Argentinië. Beide hebben een tekort op de betalingsbalans en relatief veel schulden in vreemde valuta. Het is dan ook geen toeval dat de Argentijnse munt dit jaar ook met tientallen procenten in waarde gedaald is. De financiële markten maken dus duidelijk onderscheid tussen de sterke en minder sterke opkomende economieën.

Spreiding en bescherming

De laatste ontwikkelingen in Turkije klinken voor beleggers misschien bedreigend, maar met een degelijke spreiding en actieve bescherming in de portefeuille zijn de risico’s goed te overzien. Ostrica streeft naar een stabiele en bovengemiddelde rendementsontwikkeling door actief te beleggen, goed te spreiden en een unieke bescherming toe te passen, juist bij onverwachte beursdalingen. Per saldo willen we hierdoor de beursdaling met 50% beperken en toch profiteren van het grootste deel (ca 85%) van de opgaande markt.

Zo heeft de 100% aandelenportefeuille van Ostrica, met een brede geografische spreiding en overwegend Amerikaanse en Europese aandelen de laatste maanden, het uitstekend gedaan ten opzichte van enkele grote benchmarks.

In onderstaande grafiek hebben we deze beleggingsportefeuille (oranje) afgezet tegen de waardeontwikkeling van Europese aandelen (blauw) en een mandje van aandelen van opkomende markten (groen). De data loopt van begin dit jaar tot en met 14 augustus.

Zoals u kunt zien is het mogelijk om met de juiste diversificatie en actieve bescherming een goed rendement te halen in tijden van toenemende onzekerheid en volatiliteit. Wilt u meer weten over onze manier van beleggen, kijk dan op ostrica.nl of bel ons op het nummer 020-5408300.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van beschermd beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een e-mail met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »