ACHTER DE SCHERMEN

De Haas en de Schildpad

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

Aandelenbeurzen zijn volatiel. Ze dalen als reactie op diverse berichten van over de hele wereld, tot dat de Centrale Banken ingrijpen en de beurzen weer stijgen.

Dit komt u waarschijnlijk bekend voor. De realiteit van de laatste jaren kan in de tussenliggende periode angstig zijn. Emoties roepen vragen op, zoals: ‘Moet ik nu nog instappen?’ ‘Moet ik nu niet uitstappen?’ ‘Zakt de beurs nog verder?’ ‘Kan de beurs nog verder stijgen?’ Emoties maken het soms lastig om het hoofd koel te houden en vast te houden aan de lange termijn plannen.

Niemand kan garanderen dat de Centrale Banken altijd als redder in nood optreden. Hoewel er stemmen opgaan die beweren dat we voor een hele lange tijd rekening mogen houden met de steun van de Centrale Banken. Heerlijk toch die steun van deze vermogende vriend?

Het is zeker een fijne gedachte dat de Centrale Banken tegen -het lijkt wel – iedere prijs de inflatie als broodnodige smeerolie op peil trachten te brengen. Iets wat in Japan niet lukt, in Europa zeer matig lukt en nog het meest succesvol is in de VS.

Kan de steun van de Centrale Banken op deze wijze onbeperkt doorgaan?

Als gevolg van de dalende rente en de stijgende risico’s in aandelen en obligaties heeft Ostrica in 2014 een actieve en dynamische bescherming in haar beleggingsstrategieën ingebouwd.

Werkt dit? Jazeker! De portefeuilles bij Ostrica zijn sinds de implementatie tussen de 0 en de 85% beschermd geweest. Dit heeft geleid tot gemiddeld 50% lagere risico’s met behoud van ten minste 85% van de opwaartse koersbewegingen. In onderstaande grafiek ziet u – vanaf 2014 – het Ostrica aandelenfonds versus de MSCI World index en de Eurostoxx 50 index. De grafiek laat zien dat wereldwijd beleggen minder risico’s kent dan geconcentreerd (Europa) beleggen. Ook ziet u dat de groene MSCI weliswaar iets beter scoort dan de blauwe Ostrica lijn, maar dat als het lijkt mis te gaan (2016), de protectie van Ostrica zijn werk doet.

Reageert onze beschermingsstrategie op elk signaal?

Hoewel de strategie volledig modelmatig is, kan het zijn dat door het ontbreken van volume of breedte en/of door valse signalen, het model wel op oranje gaat, maar wacht op confirmatie alvorens de bescherming daadwerkelijk aan te brengen of uit te breiden. Eind 2018 ziet u bijvoorbeeld een kleiner beschermingspercentage dan u wellicht had verwacht. Wij waren in aandelen rond december ongeveer 25% beschermd. Dat heeft vragen opgeroepen zoals: ‘Waarom waren jullie niet meer beschermd?’ ‘Werkt de beschermingsstrategie wel?’ Het antwoord op deze vragen is tevens de titel van dit stuk.

“Onze beschermingsstrategie is een combinatie van de Haas en de Schildpad.”

De Haas beschermt direct als twee meetbare signalen ‘volatiliteit en negatief momentum’ een rood signaal geven. De Schildpad meet de breedte en de langere termijn en wijzigt veel langzamer van koers.

Indien wij alleen de Haas zijn werk laten doen, zijn de portefeuilles continue en bij elke daling beschermd. Echter, dan zouden we de MSCI niet meer bij kunnen houden. Kiezen we voor de Schildpad, dan lopen we achter de feiten aan, totdat de grote klap komt en hij uiteindelijk wint. Kiezen we dus voor één van beiden, dan levert dat teleurstelling bij u op, omdat we daarmee niet de gewenste risico/rendementscijfers halen.

Om deze reden kiezen wij voor een combinatie van de Haas en de Schildpad. De combinatie stelt ons in staat om de portefeuilles te beschermen, zonder dat wij op elk (vals) signaal ingaan. Hierdoor kunnen wij profiteren van koersstijgingen, zoals u ziet vanaf eind december 2018. De Schildpad wacht geduldig af. Zijn tijd komt ook nog wel.

Wij wensen u vrolijke Paasdagen.

Ostrica BV

 

Disclaimer:
De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Rendementscijfers ten opzichte van de benchmark geven het resultaat voor het beleggingsbeheer na aftrek van de fondskosten. De fondsrendementen zijn inclusief herbelegging van dividend en zijn gebaseerd op intrinsieke waardes en wisselkoersen op het moment van waardering van de benchmark.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »