MARKTVISIE

Bitcoin. Gok of belegging? [Deel 2]

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

In de vorige blog spraken we over beleggen in bitcoin en andere digitale munten. Daarin werd uitgelegd waar onze experts bij het maken van beleggingsbeslissingen naar kijken. Een van de factoren is de ‘verkoopbaarheid’ van een belegging. In vaktermen heet dat de liquiditeit. Dat zegt dus niets over de waarde van de belegging. Hoe sneller en makkelijker u een belegging van de hand kunt doen tegen een marktprijs, hoe meer de belegging waard is. Als u overweegt om in bitcoins of andere cryptocurrencies te beleggen, moet u dus óók kijken naar de liquiditeit en de markt van die munten.

Uit onderzoek blijkt dat het niet zo makkelijk is om de munt met een muisklik te verkopen. Dat kan soms vele minuten tot zelfs uren duren. Dat lijkt niet lang. Maar gezien de grote beweeglijkheid van de munt, is dat lang. De waarde van de bitcoin schiet dagelijks alle kanten op. Het is dus moeilijk te voorspellen wat de koers over een uur zal zijn.

Bron: Bloomberg – Koers van de munt per seconde 

Als u nú besluit om te verkopen kan het dus minuten en soms wel meer dan 24 uur, voordat u kunt verkopen. Dat heeft onder meer te maken met de technologie achter de bitcoin. Dat is de welbekende blockchaintechnologie. Die technologie is complex, maar het komt er simpel gezegd op neer dat tenminste een paar deelnemers in een netwerk toestemming moeten geven, voordat u de munt mag verkopen en voordat iemand anders de munt van u mag kopen. Deze knooppunten controleren ieder voor zich, of u de munt wel echt bezit. Pas als er voldoende toestemming is, kunt u de munt van de hand doen. In de praktijk kan dat proces tussen hardware en software, vele minuten duren. U kunt zich voorstellen dat de kans op vertragingen groter wordt naarmate er meer transacties plaatsvinden. De toenemende populariteit van de munt kan dus vertragend werken op de liquiditeit. Ter vergelijking: als Ostrica aandelen of obligaties voor u koopt of verkoopt neemt dat tegenwoordig een tijd van hoogstens enkele seconden (maar vaak nog minder).

Daar komt nog bij dat de deelnemers van het eerste uur snellere toegang hebben tot de markt dan de rest van de bitcoinbezitters. In zekere zin krijgen zij bij verkoop dus voorrang om te mogen leveren aan een koper.

Gezien de hype rondom de munt, is het niet uitgesloten dat bij dalingen veel beleggers winst zullen willen nemen en dus op de verkoopbutton klikken. Het is natuurlijk onmogelijk te voorspellen wannéér bitcoinsbezitters dat gaan doen  Maar wel duidelijk is dat u vanaf dat moment afhankelijk bent van de IT-infrastructuur van het internet en de blockchaintechonolige achter de munt. De vraag is of die voorwaarde groot genoeg is meegegroeid met de aandacht van cryptocurrencies voor beleggers.

Daarbij is het belangrijk op te merken dat de aan- en verkoopinfrastructuur soms beperkt wordt omdat er updates nodig zijn. Gezien het aantal dagelijkse hacks en IT-crashes mag de belegger concluderen dat het onderhoud achterligt bij de minimale eisen die een belegger mag verwachten. In de aandelen- en obligatiemarkt is dat anders. Daar kijken meerdere partijen naar de risico’s waardoor de kwaliteit en stabiliteit van de handelsplatformen méér aandacht krijgen.

Op deze manier kijken naar de beleggingscategorie bitcoin/cryptocurrencie zorgt voor een reële kijk op beleggen in de munt.

Neem contact op voor meer informatie via 020-54 08 300 of mail naar info@ostrica.nl

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »